Дойче велеПрез 2022 г. американският Център Уилсън описа въоръженото крило на

...
Дойче велеПрез 2022 г. американският Център Уилсън описа въоръженото крило на
Коментари Харесай

ДВ: Хизбула - какво трябва да знаем за ливанската групировка

Дойче веле

През 2022 година американският Център Уилсън описа въоръженото крило на Хизбула като евентуално " най-страшния недържавен боен състезател в Близкия изток, а може би и в света ".

Подкрепяната от Иран формация, чието име значи " Партия на Аллах ", е основана в Ливан, където е и основана. Хизбула е повече от военизирана група. Тя е надълбоко вплетена в политиката и обществото на Ливан.

Колко авторитетна е Хизбула?

„ Нейният широкообхватен уред за сигурност, политическа организация и мрежа за обществени услуги поддържат репутацията й на „ страна в страната “, написа основаният в Съединените щати Съвет за интернационалните връзки (CFR) в изложение на групировката от 2022 година.

Няколко страни, включително Съединени американски щати през 1997 година и Германия през 2020 година, оповестиха Хизбула за терористична организация. Европейският съюз дефинира въоръженото й крило като такова през 2013 година. Решението бе считано за противоречиво поради ролята, която Хизбула играе във образуването на ливанските държавни управления от 1992 година до през днешния ден.

Огромната мрежа от обществени услуги, която групировката дава, включваща лечебни заведения, учебни заведения и заведения за обществени грижи, е доказателство, че тя е относително добре призната измежду някои елементи на ливанското общество. Това е изключително правилно за шиитските мюсюлмани, които съставляват една трета от ливанците. Според изследване от 2020 година 89% от тях имат позитивно отношение към Хизбула. Голяма част от останалите ливанци не утвърждават организацията и считат, че тя тласка страната им към спорове.

Как е основана Хизбула?

Групировката е учредена през 1982 година по време на хаоса, провокиран от 15-годишната революция в Ливан, почнала през 1975 година. Тогава разнообразни пластове на ливанското общество - включително мюсюлмани, християни, левичари и арабски националисти - се обръщат едни против други. Сирия и въоръжени палестински групи също вземат участие в спора.

След това „ посред (ливанските) вътрешни битки, израелски сили нахлуха в Южен Ливан през 1978 година и още веднъж през 1982 година, с цел да изгонят оттова палестинските партизански бойци, които използваха района като база, от която да нападат Израел ", показва CFR.

Група шиитски мюсюлмани вземат решение да се бият против израелските сили. Съзирайки опция за въздействие в арабския свят, Иран стартира да образова и финансира новосформираната милиция. В момента Техеран стои зад редица проксита в Близкия изток, в това число Хамас в палестинските територии и военизирани групи в Ирак. Американското държавно управление неотдавна пресметна, че Техеран финансира Хизбула с към 700 милиона щатски $ годишно.

С течение на времето въоръженото крило на Хизбула си печели репутацията на екстремистка организация. Причината е методът, по който групировката се разправя с други групи в Ливан, както и организацията на терористични набези против задгранични цели, в това число самоубийствени офанзиви и убийства.

Какви са политиките на Хизбула?

През 1985 година Хизбула популяризира манифест, в който изброи редица свои цели: експулсирането на западни колонизаторски народи от Ливан и унищожаването на израелската страна. Организацията заявява и лоялност към Иран. Първоначалната визия на Хизбула настояваше и за установяването на набожен ислямистки режим в Ливан, въодушевен от теократичния модел на Иран.

С течение на времето задачите на Хизбула в Ливан ненапълно се смекчиха, защото групировката се включи все по-активно в политиката. През 2009 година тя разгласява нов манифест, в който призна, че ислямистки режим може и да не е подобаващ за Ливан. Въпреки това групировката продължава да се опълчва на Израел и постоянно влиза в конфликти със прилежащата страна, като нормално изстрелва ракети през ливанската граница.

С какви оръжия и бойци разполага Хизбула?

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала се е хвалил, че групировката разполага с до 100 000 бойци. Според експертни оценки тази цифра може и да е по-малка.

Хизбула разполага със забележителен оръжеен боеприпас, " който се състои най-много от дребни неуправляеми портативни ракети от вида земя-земя ", осведоми американския Център за стратегически и интернационалните проучвания в отчет от 2021 година

Анализаторите не са сигурни с какъв брой ракети разполага Хизбула сега, само че броят им може да надвишава 130 000. Повечето от тях са неуправляеми, само че се счита, че Хизбула разполага и с ракети, които могат да бъдат точно насочвани. Боеприпасите на Хизбула са главно създадени в Иран, Китай и Русия. Повечето от тях са попаднали в ръцете на групировката през Иран и Сирия.

Къде е активна Хизбула?

Хизбула е считана за рисков съперник. Няма подозрение, че най-малко част от бойците й са имат сериозен опит във въоръжени спорове. Заедно със своя спонсор - Иран - групировката от дълго време е съдружник на бруталното държавно управление в Дамаск, Сирия. Някои от членовете й са се сражавали там против екстремистката формация " Ислямска страна ".

След 2014 година бойците на Хизбула водят война и против " Ислямска страна " в Ирак, където групировката си партнира с локални военизирани групи, спонсорирани от Иран. През 2015 година Хизбула изпрати военни инструктори и бойци в Йемен, с цел да помогне на хутите във войната им против Саудитска Арабия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР